Bos Ysteri

Dansken Bo Jensen er på mange måter en gastronomiens rennesanseperson. Han har fagbrev som servitør, kokk, konditor og butikkslakter. Det han ikke har fagbrev som er ostemaker. At han er en yster av topp klasse er premieringen av hans oster et synlig bevis for. Ved forrige års WCA i London mottok han supergold for osten «Lille Aske».

Bo henter all melken sin fra geitene til Njål og Astrid Sikveland på Aurenes gård ved Undheim. En lang sesong med utmarksbeite gir råstoff i verdensklasse. Etter at Bo har foredlet melken ytterligere har vi mer enn en gang karakterisert ostene hans som Jærens hvite Gull. Bo’s oster er i dag å finne på flere av Norges topp-restauranter og selvfølgelig i ostediskene til landets fremste delikatessebutikker.
Hva framtiden vil bringe vet bare Bo, så vi venter i spenning. Ikke minst er vi spente på hvordan hans oster vil bli mottatt av dommerne under Oste VM. I mellomtiden smaker vi på fjorårets vinner av Supergold: Lille Aske.

Lille Aske 
Grå til grå-sort fint marmorert skorpe. Lys gyllen rennende ostemasse ytterst i retning av hvit i kjernen.
Fine florale toner med innsalg av honning og høy på nesen.
Melkete munnfølelse som beveger seg i retning av mer kremt når kjerne og den ytterste delen av ostemassen kombineres i munnen.
Syrlig og frisk typeriktig anslag, lett sødme, behagelige animalske lette toner med en god «fjøsfølelse» på slutten.
Perfekt saltet.

Bo Jensen deltar også i år i Oste VM med flere av sine oster. Kan vi tørre å håpe på en gjentagelse fra i fjor?